Webshop currently CLOSED due to maternity leave. We hope to welcome you back for our official re-opening in a few months!

The Archie Paws X Dierenopvangcentrum de Doornakker

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 21:16

De feestdagen komen er aan! In de maand december doneert The Archie Paws bij iedere geplaatste bestelling een flostouw aan Dierenopvangcentrum de Doornakker. Wat deze organisatie doet, dat lees je hieronder in deze blog. Draag jij ook je steentje bij?

Dierenopvangcentrum de Doornakker

Als dierenopvangcentrum dat aangesloten is bij De Dierenbescherming zetten wij ons dag in, dag uit in voor dieren in nood. Dierenopvangcentrum De Doornakker uit Eindhoven verzorgt jaarlijks de opvang en (her)plaatsing van ongeveer 500 honden, 1100 katten en 270 overige huisdieren voor de regio Brabant Zuid-Oost. Daarbij vangt het centrum jaarlijks ongeveer 1300 dieren uit het wild, die in nood zijn, (tijdelijk) op. 

Om bijvoorbeeld even een beeld te schetsen hoe een hond terecht zou kunnen komen bij ons dierenasiel, hier het volgende scenario: honden zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten) dieren die wettelijk altijd begeleid moeten zijn door een eigenaar in een publiekelijke ruimte (de straat valt hier ook onder). Wanneer een hond alleen op straat wordt aangetroffen gaat de dierenambulance op de melding af. In de tussentijd vragen wij de vinder de hond aan te lijnen of in een tuin(huisje) op te sluiten. Dit om te zorgen dat tegen de tijd dat de ambulance arriveert, de hond nog steeds aanwezig is. Zodra de dierenambulance ter plekke komt, wordt de hond op aanwezigheid van een chip gecheckt. Is de hond gechipt, dan worden de gegevens van de eigenaar achterhaald en wordt er contact gezocht met die mogelijke eigenaar. Helaas is het zo dat niet iedere chip correct geregistreerd staat. We lopen vaak tegen situaties aan dat het telefoonnummer niet meer in gebruik is en/of het adres niet meer klopt.

In het geval dat de gegevens van de eigenaar kloppen, kunnen wij de hond direct herenigen met zijn baasje. Is het geval dat we stuiten op een fout geregistreerde chip, dan wordt de hond meegenomen naar het dierenopvangcentrum. Hier is de hond veilig, wordt er voor gezorgd en hebben wij meer tijd en middelen om achter de eigenaar te komen. De meeste honden worden gelukkig gemist en worden dus ook vaak dezelfde dag weer opgehaald. Honden die niet meer worden opgehaald, houden wij 2 weken in bewaring. Gedurende die 2 weken heeft de rechtmatige eigenaar de kans de hond op te halen tegen betaling van de gemaakte kosten. Denk hierbij aan kosten voor het laten rijden van de ambulance, de kosten voor de verzorging en eventuele medische kosten. Na 2 weken gaat het eigendom van het dier over naar het dierenopvangcentrum en wordt er gewerkt aan herplaatsing. 

Dit is één scenario. Zo zijn er verschillende: overlijden van eigenaar, eigenaar die niet meer voor het dier kan of wil zorgen of honden die door preventie worden weggehaald.

Dierenopvangcentrum de Doornakker zet zich daarom iedere dag in voor dieren in nood. Wat hun achtergrond ook is, ze verdienen allemaal een gouden mandje. 

 

Heb jij nog vragen? Plaats een reactie op deze blog, dan zorgt The Archie Paws ervoor dat hij bij het Dierenopvangcentrum terechtkomt. Voor meer informatie kun je ook terecht op de instagrampagina of bezoek de website van het opvangcentrum.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.